Zamieszczone przez cybant
[O1] Katalizator urwany coś w zamian dla 152 Km ???????
Zwiń
X
-
yoschua nie, ale moze zapytam inaczej czym rozni sie to od urzaden stosowanych na przegladach w PL i D, NL ?
[ Dodano: Czw 06 Lis, 08 11:18 ]
...wedlug Google to urzadzenie do bezdotykowego pomiaru temperatury.
Ale nie rozumiem jaki zwiazek to ma z skladem spalin w dieslu lub katalizatorem utleniajacym?
Komentarz
-
-
Ano taki, że zwykła puszka (bez wkładu) ma temperaturę podobną do rury wydechowej przed puszką kata.
A katalizator pracujący ma znacznie wyższą temperaturą puszki niż rury wydechowe.
W ten bardzo prostu sposób diagnosta sprawdza czy pod samochodem wisi katalizator czy obspawana puszka na rurze.
Nie wiem czy pirometr jest na powszechnym wyposażeniu stacji diagnostycznych, wiem że ja ostatnio przechodziłem pomiar temperatury katalizatora pirometrem i ładnie pokazało że on tam jest.
Owszem po składzie spalin nie dojdzie się tego czy jest czy go niema.
Komentarz
-
-
Dobra Panowie dajcie sobie spokój, wątek jest inny, zadając te pytanie chciałem się dowiedzieć czy do mojego silnika AHF mam wstawić oryginał czy może mocniejsze jednostki mają inne przekroje rur wydechowych i pasowałyby do mojego, ale doradziliście mi kupić ten sam i wydłubać kata i tu mam pytanie czy można wydłubać wnętrzności bez rozcinania kata??? Robił to ktoś????----- Złota L&K by MASTERS ---
__uuufffff cóż to była za maszyna____
Komentarz
-
-
20omega tak da sie, patrz na odpowiedz misiek^wro.
ÓT
yoschua nieglupia metoda, ale narazie na szczescie nie stosowana w stacjach diagnostycznych, przypominasz sobie jaka byla roznica w temperaturze przed katem
i na kacie? bo w przypadku wspawanej rory bedzie wyrazna roznica temp. ale przy braku lub przy wspawanej rorze z otworami nie bedzie az tak duzej roznicy.
Komentarz
-
Komentarz